
Alergia pokarmowa to zespół powtarzalnych objawów występujących u podatnych na nią ludzi po spożyciu pokarmu – niekiedy nawet w śladowej ilości. Potrawy, która u osób zdrowych nie wywołuje żadnych dolegliwości.
Alergia pokarmowa jest chorobą o podłożu dziedzicznym, jednakże na jej wystąpienie znaczący wpływ ma stosowanie coraz częściej w pożywieniu chemicznych konserwantów i wzmacniaczy smaku.
Szacuje się, że na alergię pokarmową może cierpieć 4-8% dzieci (większość „wyrasta” z niej w późniejszym okresie) oraz 2-4% dorosłych.
Reakcja na alergen pojawia się w różnym czasie po jego spożyciu – niekiedy niemal natychmiast (reakcja wczesna), w innym przypadku nawet po kilku dniach.

Cukrzyca ciążowa to nieprawidłowa tolerancja glukozy, która po raz pierwszy została zdiagnozowana w czasie ciąży. Praktycznie nie daje odczuwalnych przez pacjentki objawów – rozpoznaje się ją na podstawie odpowiednich badań wskazujących na zbyt wysoki poziom cukru. Zaburzenie to występuję u około 10 proc. ciężarnych. Najczęściej rozwija się w drugim trymestrze ciąży.
W zdecydowanej większości przypadków do unormowania glikemii (poziomu glukozy we krwi) wystarcza odpowiednia dieta oraz aktywność fizyczna. Czasem konieczne bywa przyjmowanie insuliny. Zaburzenie to ustępuje po porodzie.
Nieleczona cukrzyca ciążowa może być groźna dla matki i dziecka. Dlatego też w ciąży warto regularnie badać stężenie glukozy we krwi. Jeśli ono znacznie wzrośnie, należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza.

Na pytania o nowoczesną dietetykę, realizację noworocznych postanowień, żywienie dzieci oraz powody nadwagi odpowiada Justyna Stawarska, dietetyk CM Medhouse.
Red. – Czym różni się nowoczesna dietetyka od klasycznego podejścia do tematu żywienia?
Justyna Stawarska. – Tradycyjny styl żywieniowy kojarzony jest ze spożywaniem trzech posiłków dziennie, w codziennym jadłospisie dominują ziemniaki, masło, śmietana, zupy na wywarach mięsnych, smażenie z użyciem masła lub smalcu. Nowoczesna dietetyka to zmiana nawyków żywieniowych na zdrowsze.

Nadmierna masa ciała stanowi jeden z najpoważniejszych problemów, który dotyka dzieci i młodzież. Niestety nie wszyscy rodzice zdają sobie sprawę z tego, że nadwaga i otyłość znacznie zwiększają ryzyko wielu przewlekłych chorób. Na otyłość dzieci znaczący wpływ mają „odziedziczone” nawyki żywieniowe oraz niedostateczna aktywność fizyczna.

Dietetyk to specjalista, do którego udajemy się, aby pozbyć się złych nawyków żywieniowych, zwalczyć nadmierne kilogramy i odzyskać dobre samopoczucie. Dietetyk pomaga ustabilizować wagę poprzez dopasowanie rodzaju diety do indywidualnych potrzeb każdego pacjenta. Jego zadaniem jest nie tylko ułożenie prawidłowego jadłospisu, lecz przede wszystkim dobranie go pod kątem stanu zdrowia pacjenta.

Prawidłowo dobrana dieta jest elementem terapii w wielu chorobach. Zwłaszcza tych, które wymagają wprowadzenia zmian w jadłospisie. Dietetyk udziela porad pacjentom z problemami medycznymi, takimi jak: choroby tarczycy,zespół jelita drażliwego, alergia,cukrzyca, insulinooporność,niedokrwistość, otyłość, nadwaga.
Dietetyk dobierze odpowiedni do danego schorzenia sposób odżywiania, który np. obniży poziom cholesterolu czy glikemii w surowicy krwi. Posługując się wiedzą i doświadczeniem ustali odpowiedni plan żywieniowy dla osób z chorobami układu krążenia.