
Prawidłowo dobrana dieta jest elementem terapii w wielu chorobach. Zwłaszcza tych, które wymagają wprowadzenia zmian w jadłospisie.
Dietetyk udziela porad pacjentom z problemami medycznymi, takimi jak:
choroby tarczycy,
zespół jelita drażliwego,
alergia,
cukrzyca, insulinooporność,
niedokrwistość,
dna moczanowa,
celiakia,
refluks żołądkowo-przełykowy,
zaburzenia lipidowe,
choroby autoimmunologiczne,
otyłość, nadwaga
Dietetyk dobierze odpowiedni do danego schorzenia sposób odżywiania, który np. obniży poziom cholesterolu czy glikemii w surowicy krwi. Posługując się wiedzą i doświadczeniem ustali odpowiedni plan żywieniowy dla osób z chorobami układu krążenia.
Pomoc dla pacjentów onkologicznych
Chorym onkologicznym dietetyk doradzi, w jaki sposób mogą zniwelować dolegliwości związane z chorobą i jej leczeniem (chemioterapią, radioterapią). Odpowiednia dieta pomoże w przygotowaniu do operacji i zabiegów.
Pomoc w alergii i nietolerancji pokarmowej
Spożycie produktów zawierających uczulające alergeny może mieć fatalne skutki dla organizmu. Zadaniem dietetyka w tym przypadku będzie edukacja pacjenta w zakresie wyboru odpowiednich dla niego produktów. Dietetyk ułoży zbilansowany jadłospis, eliminując wszystkie uczulające produkty.
Pomoc w nadwadze i niedowadze
Do zadań dietetyka należy również pomoc w zmianie masy ciała. Nadwaga może być i niestety często jest powodem wielu chorób – np. kariologicznych czy ortopedycznych. Z kolei osoby z niedowagą są narażone na niedobory witamin i składników mineralnych. Zbyt niska masa ciała bywa równie groźna jak zbyt wysoka. Taki stan niesie zagrożenie dla zdrowia i życia takich osób. Tu powinien wkroczyć dietetyk, który potrafi ocenić sytuację i wdrożyć odpowiednie postępowanie żywieniowe.
Pomoc dzieciom i ich rodzicom
Dietetyk chętnie pomoże wszystkim rodzicom, którzy nie bardzo wiedzą, jak karmić swoje dzieci. W okresie rozwoju, jakim jest dzieciństwo, ważne jest pełne pokrycie zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze. Dietetyk doradzi, jakie produkty spożywcze będą najlepsze dla dziecka.
Pomoc kobietom w ciąży i karmiącym
Porada specjalisty w zakresie żywienia może być także przydatna w okresie ciąży i laktacji. Potrzeby matki wraz z rozwojem płodu rosną i istotne jest wówczas dostarczenie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Aby nie popełnić żadnego błędu, każda przyszła mama powinna skonsultować z dietetykiem, jak pod względem żywieniowym przygotować się do narodzin swojego dziecka.
Dieta propłodnościowa
To właściwe przygotowanie do ciąży, zmniejszenie ryzyka poronień oraz wzmocnienie płodności. Odżywianie wpływa na zdrowie organizmu i układu rozrodczego.
Odporność
Stymulowanie odporności to również dbanie o zbilansowaną dietę. Pewne produkty żywnościowe zawierają substancje bioaktywne, które mogą odporność pobudzać, z kolei niedobór innych składników wpływa na odporność niekorzystnie.
Dietoterapia – obok leczenia farmakologicznego – jest niezbędnym elementem wspomagającym powrót do zdrowia, obniża ryzyko powikłań oraz interakcji leków z żywnością. Poprzez prawidłowo skomponowaną dietę można zwalniać procesy starzenia się organizmu, zmniejszać stany zapalne, wspomagać pamięć, koncentrację czy poprawiać wygląd skóry.
* Powyższy materiał ma charakter informacyjno-edukacyjny i nie może zastąpić konsultacji medycznych. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów chorobowych, a także przed zastosowaniem opisanych powyżej metod i produktów, należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem i/lub zasięgnąć opinii odpowiedniego specjalisty. Każdy przypadek jest inny i wymaga indywidualnej oceny, której powinien dokonać lekarz dysponujący specjalistyczną wiedzą, doświadczeniem i wynikami badań konkretnego pacjenta.
ZOBACZ PODOBNE: