
Stłuszczenie wątroby to choroba o zróżnicowanych przyczynach. Najczęściej zmagają się z nią osoby nadużywające alkoholu. Jednak może ona również towarzyszyć innym schorzeniom – cukrzycy, otyłości, wirusowemu zapaleniu wątroby, a także chorobom autoimmunologicznym.
Stłuszczenie wątroby to zaburzenie polegające na gromadzeniu się tłuszczu w komórkach wątrobowych Jeśli wskutek choroby rozwinie się proces zapalny, istnieje duże ryzyko groźnych powikłań.

Leczenie otyłości powinno obejmować różne aspekty choroby – wdrożenie odpowiedniej diety, dopasowaną do możliwości pacjenta aktywność fizyczną oraz wsparcie psychologiczne. W indywidualnych przypadkach stosowana bywa farmakoterapia lub operacja chirurgiczna. W poszczególnych aspektach oraz etapach radzenia sobie z otyłością wskazana jest pomoc lekarzy i konsultacje ze specjalistami. Ogólnie rzecz ujmując, aby zredukować masę ciała, trzeba spożywać mniej kalorii niż tego potrzebuje organizm. Ilości te zależą od wzrostu, wieku, rodzaju wykonywanej pracy, stopnia zaawansowania otyłości oraz schorzeń towarzyszących. Dlatego prawidłową ilość kalorii, które może dziennie spożywać osoba z otyłością powinna ustalić z lekarzem i/lub dietetykiem. Aby wysiłku wychodzenia z otyłości nie przepłacić groźnymi konsekwencjami, narzucona sobie aktywność fizyczna powinna być również dostosowana do możliwości, jakie wyznacza wiek, stan zdrowia czy ogólna sprawność fizyczna.

Otyłość to przewlekła choroba wpisana do Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych ICD-10.
Powstaje zwykle w wyniku działania kilku czynników – nieprawidłowego odżywiania, małej aktywności fizycznej, a także różnorodnych czynników psychologicznych, genetycznych i hormonalnych. Indywidualne określenie przyczyn otyłości wymaga specjalistycznej diagnostyki.
Problem otyłości w społeczeństwie narasta i dotyczy obecnie coraz młodszych osób, niestety również dzieci.
Otyłość bywa powodem wielu innych chorób – np. sercowo-naczyniowych czy zmian zwyrodnieniowych stawów.

Dyslipidemie to zaburzenia gospodarki lipidowej, skutkujące nieprawidłowym stężeniem określonych grup lipidów (tłuszczów) we krwi. Nieprawidłowości w ilości czy budowie lipidów wiążą się bezpośrednio ze wzrostem ryzyka zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe, takie jak miażdżyca, niedokrwienność serca czy udar mózgu. Dyslipidemie mogą mieć charakter wrodzony (uwarunkowany genetycznie), lecz znacznie częstsze są dyslipidemie nabyte, wynikające z nieprawidłowego odżywiania, trybu życia, stosowania niektórych leków czy będące powikłaniami innych chorób. Jedną z najczęściej występujących dyslipidemii jest podwyższone stężenie cholesterolu typu LDL we krwi. O sposobie leczenia powinien decydować lekarz w oparciu o ryzyko sercowo-naczyniowe u pacjenta oraz jego wiek.

Nadmierna masa ciała stanowi jeden z najpoważniejszych problemów, który dotyka dzieci i młodzież. Niestety nie wszyscy rodzice zdają sobie sprawę z tego, że nadwaga i otyłość znacznie zwiększają ryzyko wielu przewlekłych chorób. Na otyłość dzieci znaczący wpływ mają „odziedziczone” nawyki żywieniowe oraz niedostateczna aktywność fizyczna.
Komunikat: Ochrona danych osobowych
Zabieg "strzelającego palca"
Kaszaki - przyczyny występowania, leczenie
Choroby rogówki oka
Hiperglikemia - nadmiar cukru we krwi
Depresja - choroba duszy i ciała
Grypa - przyczyny, objawy, leczenie
Zaburzenia snu - bezsenność
Haluksy - zapobieganie, leczenie
Stłuszczenie wątroby
* Powyższy materiał ma charakter informacyjno-edukacyjny i nie może zastąpić konsultacji medycznych. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów chorobowych, a także przed zastosowaniem opisanych powyżej metod i produktów, należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem i/lub zasięgnąć opinii odpowiedniego specjalisty. Każdy przypadek jest inny i wymaga indywidualnej oceny, której powinien dokonać lekarz dysponujący specjalistyczną wiedzą, doświadczeniem i wynikami badań konkretnego pacjenta.
