
Na pytania o nowoczesną dietetykę, realizację noworocznych postanowień, żywienie dzieci oraz powody nadwagi odpowiada Justyna Stawarska, dietetyk CM Medhouse.
Red. – Czym różni się nowoczesna dietetyka od klasycznego podejścia do tematu żywienia?
Justyna Stawarska. – Tradycyjny styl żywieniowy kojarzony jest ze spożywaniem trzech posiłków dziennie, w codziennym jadłospisie dominują ziemniaki, masło, śmietana, zupy na wywarach mięsnych, smażenie z użyciem masła lub smalcu. Nowoczesna dietetyka to zmiana nawyków żywieniowych na zdrowsze.

Otyłość dzieci i młodzieży. Nadmierna masa ciała stanowi jeden z najpoważniejszych problemów, który dotyka dzieci i młodzież. Niestety nie wszyscy rodzice zdają sobie sprawę z tego, że nadwaga i otyłość znacznie zwiększają ryzyko wielu przewlekłych chorób. Na otyłość dzieci znaczący wpływ mają „odziedziczone” nawyki żywieniowe oraz niedostateczna aktywność fizyczna.

Dietetyk to specjalista, do którego udajemy się, aby pozbyć się złych nawyków żywieniowych, zwalczyć nadmierne kilogramy i odzyskać dobre samopoczucie. Dietetyk pomaga ustabilizować wagę poprzez dopasowanie rodzaju diety do indywidualnych potrzeb każdego pacjenta. Jego zadaniem jest nie tylko ułożenie prawidłowego jadłospisu, lecz przede wszystkim dobranie go pod kątem stanu zdrowia pacjenta.

Prawidłowo dobrana dieta jest elementem terapii w wielu chorobach. Zwłaszcza tych, które wymagają wprowadzenia zmian w jadłospisie. Dietetyk udziela porad pacjentom z problemami medycznymi, takimi jak: choroby tarczycy,zespół jelita drażliwego, alergia,cukrzyca, insulinooporność,niedokrwistość, otyłość, nadwaga.
Dietetyk dobierze odpowiedni do danego schorzenia sposób odżywiania, który np. obniży poziom cholesterolu czy glikemii w surowicy krwi. Posługując się wiedzą i doświadczeniem ustali odpowiedni plan żywieniowy dla osób z chorobami układu krążenia.