Ludzie od wieków wykorzystują pszczoły do produkcji wielu specyfików, ale przede wszystkim miodu. Apiterapia to jedna z metod medycyny alternatywnej, która swoją nazwę wzięła właśnie od pszczół (łac. apis). Łączy ona stosowanie wszystkich dobroczynnych dla zdrowia produktów pszczelich.
W tradycyjnej medycynie chińskiej leczenie produktami pszczelimi pojawiło się już kilka tysięcy lat temu. Później, za czasów Hipokratesa stosowane było także w Grecji oraz w Egipcie. – Właśnie Hipokrates powiedział „By pokarm był lekiem, a lek pokarmem” i to może dotyczyć właśnie apiterapii. Najważniejszym produktem pszczelim jest przecież miód, który także może być dla nas pokarmem, a zawiera liczne substancje, które pozytywnie wpływają na nasz organizm – podkreśla Ewa Cholewa, kierowniczka Apteki Medhouse. Miód jest najlepiej przebadaną substancją, jaką produkują pszczoły. Zawiera głównie kwasy organiczne, aminokwasy, białka i enzymy oraz olejki eteryczne. Co ważne miód posiada substancje bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Dzięki temu może od zawsze był wykorzystywany w leczeniu schorzeń układu moczowego, oddechowego, wątroby. – Badania miodu in vitro dowiodły, że zabija bakterie oraz ich przetrwalniki, a także grzyby chorobotwórcze. Dzięki temu był stosowany m.in. do zabijania pałeczek tyfusu i bronchitu. W postaci maści stosowano go także na gojenie ran i owrzodzenia – dodaje Ewa Cholewa.
Miody dzielą się na nektarowe, spadziowe i nektarowo-spadziowe. Nektarowe są tworzone głównie z pyłku kwiatowego, natomiast spadź pochodzi głównie z drzew iglastych i jest połączeniem soków roślinnych z wydzielinami owadów. Miody spadziowe są bardziej bogate w substancje organiczne, co również ma wpływ na ich wartość. Co istotne, miód zachowuje swoje właściwości w temperaturze do 40 stopni. Warto codziennie wieczorem rozpuścić w szklance wody łyżeczkę miodu i pozostawić do rana, a po obudzeniu wypić na czczo. W ciągu nocy w szklance wystąpi hydroliza substancji zawartych w miodzie, dzięki czemu będą lepiej przyswajalne przez organizm.
Preparatami pszczelimi są oprócz miodu także mleczko pszczele, propolis, pyłek i pierzga. Na uwagę zasługuje mleczko pszczele, które jest produktem pszczół karmicielek. Jest niezwykle pożywne, aby odpowiednio odżywić larwy w ulu. Cały czas trwają badania nad mleczkiem pszczelim, które ma działanie regenerujące, wzmacniające, a nawet odmładzające. Mleczko często używane jest jako kosmetyk przeciwdziałający starzeniu się skóry. Odkryto w nim aż 120 substancji, które są biologicznie czynne. Mleczko może wspomóc także leczenie chorób wieku starczego, np. nieżytów jelita grubego, wysokiego cholesterolu.
Alergia
Istnieją ograniczenia w stosowaniu produktów pszczelich. Produkty te, a szczególnie miód (z uwagi na zawartość pyłków kwiatowych) mogą u niektórych osób wywołać uczulenie. Nie jest to jednak adekwatne do uczulenia na jad pszczeli, który może mieć znacznie poważniejsze konsekwencje dla organizmu alergika. Produktami pszczelimi, używanymi w apiterapii są m.in. miód, pyłek, propolis i mleczko pszczele.